DA LI JE 5G OPASAN? Evo šta kažu stručnjaci

FOTO: Pixabay.com

Korišćenje spektar milimetarskih talasa (mmWave) za veću brzinu interneta je jedna od najvećih prednosti koju donosi 5G – naredna generacija tehnologije mobilnih mreža koja će naslediti 4G LTE.

Međutim, postoji određen strah da ovaj spektar visoke frekvencije može negativno da utiče na naše zdravlje.

U pitanju nije novi strah jer javnost većgodinama ima strah da radijacija radiofrekvencija može da poveća rizik od opasnih kancerogenih tumora.

A kako bi se ova dilema rešila, Asocijacija za hranu i lekove SAD (FDA), koja je odgovorna i za uređaje koji emituju elektromagnetnu radijaciju, je ponudila odgovor na ovo pitanje.


Šta je radiofrekventna radijacija (RF)?

Ova radijacija nije toliko opasna koliko zvuči i predstavlja emisiju energije iz bilo kakvog izvora, što znači da se čak i toplota koju izbacuje naše telo klasifikuje kao radijacija.

RF radijacija je samo još jedno ime za radio talase. A kako FDA tvrdi, RF radijacija je jedan oblik elektromagnetne energije koji se sastoji od talasa električne i magnetne energije koja se kreće kroz prostor.

Da li je RF radijacija bezbedna?

Radijacija koju emituju smartfoni nalazi se na kraju slabe energije unutar elektromagnetnog spektra i zbog toga je mnogo bezbednija od radijacije visoke energije kao što su X zraci i gama zraci.

I dok X zraci i gama zraci odaju jonizujuću radijaciju, što znači da imaju dovoljno energije da jonizuju atom ili molekul i tako oštete DNK ćelije i dovedu do pojave raka, RF radijacija to ne može.

RF radijacija ima dovoljno energije samo da pomera ili vibrira atome u molekulu. To znači da ona ne može da izaove rak, ali i dalje se sprovode istraživanja koja se bave efektima ove vrste radijacije.

Zanimljivo je i da Internacionalna agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije stavlja kafu i proizvode na bazi talka u istu “potencijalno kancerogenu” kategoriju kao i RF radijaciju.

Šta se dešava sa 5G?

Nadležne organizacije tvrde da u ovom trenutku “nastavljaju da veruju da su trenutne bezbednosne granice za izloženost energiji radiofrekvencija prihvatljive za zaštitu javnog zdravlja”.

Limiti su bazirani na frekvenciji uređaja, a 5G ima drugačiji limit nego ostale tehnologije, a dosadašnja istraživanja ne ukazuju da 5G mWave predstavlja zdravstveni rizik.

Doduše, agencije tvrde i da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se napokon došlo do konačnog odgovora o bezbednosti ili opasnosti.

Ako ipak želite da budete oprezni, uvek je moguće smanjiti izloženost RF radijaciji. Spavajte tako da telefon bude udaljen od kreveta, primera radi.

Izvor: Novosti.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*