10 saveta za uspešan postporođajni oporavak

Fotografija: Pixabay.com

Porođaj predstavlja prekretnicu u životu jedne žene – on je emotivna, psihička i fizička promena. Međutim, ne postoji uputstvo za preživljavanje nakon porođaja, kada emocije (posledično skakanju hormona) postanu preteške za razumevanje i kada se čini da telo fizički nije tako jako niti agilno. Od žena se očekuje da preuzmu ne sebe svu odgovornost za svoja postporođajna stanja, da zagrizu usnu i same se izbore se sa svim promenama. Istina je da to nije vreme da se bude sam.

Saveti tipa: kako da održite trudnoću zdravom, kako da pripremite telo za zdravu trudnoću, koji su vitamini ključni za zdravu trudnoću i sl. stižu sa svih strana, ali kao da niko ne obaveštava o periodu nakon porođaja. Taj period je od neizmerne važnosti za vaš dalji razvoj kao roditelja i kao žene sa detetom.

U nastavku donosimo 10 dokazano efikasnih saveta za uspešan oporavak nakon porođaja:

Svijte vaše gnezdo kod kuće

Razmislite gde ćete najviše vremena da provodite s bebom. Koji je to vaš kutak u kući? To mora da bude mesto gde ćete se, i vaša baba i vi, osećati ušuškano, dobrodošlo i toplo. Za mnoge mame to je velika udobna fotelja, prekrivena lepim ćebetom, ukrašena jastucima. Ukrasite i renovirajte taj deo. Unesite svežinu, unesite zelenilo, sve ono što će vam pomoći da se osećate što udobnije, bezbednije i ušuškanije.

Fotografija: Pixabay.com

Jedite zdravo i dobro, jer hrana je lek

Hrana je oduvek bila lek, pa iskustvo mnogih žena garantuje da to važi i u ovom slučaju. Obezbedite sebe zdravom hranom i napicima. Olakšajte vašem organizmu oporavak i nahranite ga hranom punom vlakana i bogatom nutrititivnim sastojcima. Izbegavajte hranu koja se teško vari, a to su hladna i sirova jela i pića.

Zamolite prijatelje ili rodbinu za pomoć oko obroka

A zašto da ne? Ne kolutajte očima, ovo je period kada sebi treba da pomognete. Zamolite vama bliske ljude da vam donesu hranu određenim danima u nedelji. Vi se svakako ne biste bunili da je situacija drugačija.

Pripremite se na vreme

Da li ste znali da supa i bujon imaju najdelotvornija dejstva za organizam? Od bujona možete da napravite raznovrsne čorbe i supe. Evo sjajne ideje: pre porođaja napravite par vrsti bujona i zamrznite ih. Kasnije, kada vam bude trebalo, samo izvadite i odmrznete. Čas posla gotovo.

Angažujte pomoć

Bilo bi sjajno ako možete da odvojite sredstva kako biste unajmili pomoć kada vam je potrebna. Na primer, odvojite novac da unajmite čistačicu, ili dulu koja će vam biti od velike pomoći. Posmatrajte to kao investiciju, to nije uzaludno trošenje para. Vaše telo je osetljivo i treba mu vremena da se oporavi. Ako uložite u pomoć, vi ste uložili u svoj oporavak i sačuvali sebe od iscrpljivanja.

Odmor je prioritet

Neka vam odmor prve dve nedelje nakon porođaja bude prioritet. Ne štedite vreme za odmor. Vaš glavni zadatak je oporavak, nega bebe i upoznavanje sa bebom.

Malo je prilika u životu gde ćete imati takav luksuz odmora. Kada je beba stara tek nekoliko dana, ona nema osećaj za dan i noć, vreme je tada potpuno relativno za nove roditelje. Budite spremni na to da ćete i vi potpuno zbunjeni menjati dan i noć.

Pijte biljne čajeve za oporavak

Topli, lekoviti, hidrirajući napitak kao čaj obavezno uvedite u rutinu. Topli napici delotvorno deluju na oporavak tela. Takođe, pijte vodu na sobnoj temperaturi uz dodatak limuna svakodnevno. Prijaće vam, a ima i blagotvorno dejstvo na laktaciju. Ne izbegavajte ni đumbir, kurkumu i med.

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*